Kochają ją dzieci, uwielbiają dorośli, choć nie wszyscy się do tego przyznają. Skutecznie poprawia nastrój i jest najlepszym z możliwych prezentów. Czekolada, bo o niej mowa, jest nie tylko pyszna. Okazuje się, że ma również wiele prozdrowotnych właściwości. Poznajmy niektóre z nich.

Czekolada dodaje energii
Czekolada może być fantastycznym źródłem energii. Wszystko dzięki temu, że zawiera dobroczynnie działające związki cukrów i tłuszczy. Jeżeli chcemy szybko uzupełnić energię zużytą podczas wysiłku fizycznego oraz umysłowego, zjedzenie kilku kostek czekolady jest najlepszym pomysłem. Czekoladę cenią zarówno ciężko trenujący sportowcy, jak i studenci, którzy ratują się nią w trakcie wymagających sporego wysiłku umysłowego sesji.

Czekolada to bogactwo polifenoli
W kakaowcu występują polifenole, należące do flawonoidów. Ich zawartość w ziarnach kakaowca jest większa, niż w czerwonym winie albo zielonej herbacie. Te naturalne związki mają silne właściwości przeciwutleniające. Potrafią skutecznie chronić komórki organizmu przed działaniem wolnych rodników. Jak powszechnie wiadomo, wolne rodniki odpowiedzialne są za starzenie organizmu. Flawonoidy zawarte w czekoladzie mogą, więc sprawić, że będziemy dłużej młodzi i zdrowsi. Czekolada nie tylko wzmacnia nasz układ odpornościowy, ale również przyczynia się do obniżenia poziomu cholesterolu we krwi i usprawnia funkcjonowanie naczyń krwionośnych.

Czekolada, jako źródło witamin i minerałów
W czekoladzie zawarte są przede wszystkim witaminy z grupy B. To dzięki nim czekolada uwalnia naszą energię oraz staje się nieodłącznym elementem procesów budulcowych organizmu. Najbogatsza w dobroczynne składniki jest oczywiście czekolada gorzka, ale również mleczna, a nawet biała czekolada zawiera witaminy D i E.
Wśród składników mineralnych występujących w czekoladzie najwięcej jest magnezu, wspomagającego wydajną pracę mózgu oraz pamięć. Czekolada jest również bogata w miedź, żelazo, mangan oraz cynk, które posiadają właściwości stymulujące rozwój komórek oraz ich regenerację. Te minerały sprawiają również, że składniki odżywcze są o wiele łatwiej wchłaniane przez nasz organizm.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *