Węgiel aktywny jest powszechnie stosowany w domowej produkcji alkoholu. Jego głównym zadaniem jest wyeliminowanie przykrego smaku, który w sposób naturalny pojawia się w domowych destylatach. Węgiel aktywny oczyszcza domowe trunki również z rozmaitych substancji zapachowych. Alkohol wytworzony przy jego pomocy jest bardziej delikatny oraz neutralny w smaku. Filtrowanie węglem aktywnym nie zawsze jest konieczne. Bardzo często wystarczy dobrze skonstruowana kolumna z odpowiednio dobranym wkładem. Jednak w przypadku, gdy otrzymany w wyniku destylacji alkohol nie odpowiada nam pod względem zapachu, możemy przefiltrować taki alkohol przez filtr z wkładem węglowym w środku.

W jaki sposób działa węgiel aktywny?
Węgiel aktywny przygotowuje się z różnych rodzajów węgla kamiennego, węgla drzewnego albo węgla kokosowego. Jego cechą charakterystyczną jest rozbudowana struktura wewnętrzna odznaczająca się wysoką porowatością. Dzięki temu węgiel aktywny posiada specjalne właściwości absorpcyjne, a rozmaite substancje z łatwością przytwierdzają się do jego porowatej powierzchni. Trudno znaleźć lepszy sorbent, czyli związek zdolny do pochłaniania innych substancji. Niektóre gatunki węgla aktywowanego wysokiej jakości mogą pochłonąć substancje o wadze stanowiącej 20 % masy samego węgla. Najbardziej istotne jest to, że węgiel aktywny nie wywiera żadnego wpływu na oczyszczany destylat. Jest całkowicie neutralny. Nie zmienia smaku, zapachu, koloru ani żadnych innych właściwości alkoholu. Oczyszcza go wyłącznie ze związków zapachowych. Powoduje także pewne starty alkoholu, bo pochłania go w trakcie filtracji. Można jednak zmniejszyć starty alkoholu przelewając węgiel gorącą wodą. Nie zmienia to właściwości samego węgla i nie osłabia w żaden sposób jego działania. Węgiel aktywowany można nabyć w sklepach sprzedających surowce i akcesoria do domowej produkcji alkoholu np. na stronie https://alembik.eu/102-wegiel-aktywny-aktywowany-do-filtrowania-bimbru.

Źródło: https://www.winodomowe.pl/Wegiel-aktywny-oczyszczanie-destylatow-clinks-pol-22.html

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *